Najib sudah pilih Muhyiddin...


Apakah kehadiran Muhyiddin di Kuala Terengganu semalam membuktikan bahawa Najib sudah memilih bakal timbalannya? (Gambar muka depan Utusan Malaysia hari ini)
Isu Pak Lah boleh dianggap sudah selesai apabila beliau mengumumkan untuk tidak bertanding pada PAU Mac ini. Walaupun ramai yang tidak sabar melihat beliau meninggalkan kerusi tersebut, namun terpaksa akur bahawa peralihan kuasa hanya akan berlaku pada Mac tahun depan.

Ketika Pak Lah mula berkemas untuk meninggalkan Putrajaya, kini Najib pula telah bersiap sedia untuk mengambil alih pucuk pimpinan UMNO dan sekali gus menjadi PM ke-6 Malaysia. Walaupun pencalonan dari bahagian2 sedang berlangsung, nampaknya Najib tidak mempunyai halangan besar selain dari Ku Li untuk menduduki kerusi no. 1.

Ini ditambah pula keputusan Muhyiddin untuk bertanding Timbalan Presiden sahaja dan menolak pencalonan untuk kerusi Presiden.

Melihat senario yang berlaku semalam ketika Najib mengumumkan untuk bertanding kerusi Presiden UMNO di Kuala Terengganu, berdiri di sebelah beliau ialah Muhyiddin yang merupakan orang yang bertanggungjawab sehingga mempercepatkan proses peralihan kuasa.

Persoalannya apakah ini bermakna Najib telah memilih calon untuk menjadi timbalan beliau? Dan apakah bermakna juga angan-angan dan cita-cita Ali Rustam dan Muhammad Taib untuk merebut jawatan Timbalan Presiden akan tinggal angan-angan dan cita-cita semata-mata?

Malahan keputusan Muhyiddin untuk tidak menentang Najib dilihat sebagai satu kesepakatan yang telah dibuat antara Najib dan Muhyiddin.

Manakala penarikan diri Zahid Hamidi yang mahu bertanding kerusi Timbalan Presiden sebelum ini juga ada kaitan dengan keputusan Najib yang telah mempunyai calon timbalan yang paling sesuai. Bagaimanapun, khabarnya keputusan Zahid untuk ke kerusi no.2 tidak disenangi oleh Najib kerana ia dibuat tanpa merujuk kepada beliau terlebih dahulu selain media sering mengaitkan Zahid sebagai bekas Setiausaha Politik Najib. Jadi, untuk menjaga hati Muhyiddin maka Zahid telah dinasihatkan bertanding kerusi Naib Presiden sahaja.

Memandangkan Najib sudah membuat pilihan siapa bakal menjadi timbalannya, maka kalau boleh aku memberikan nasihat di sini supaya Ali Rustam dan Muhammad Taib lebih baik menarik diri dan bertanding sahaja untuk jawatan yang lebih rendah iaitu Naib Presiden. Tambahan pula Ali Rustam merupakan Naib Presiden pada masa kini manakala Muhammad Taib pula pernah menjadi Naib Presiden. Aku rasa kerusi Naib Presiden lebih selamat bagi mereka berdua.

Post a Comment

1 Comments

  1. Gabungan Najib & Muhyidin adalah gabungan mantap...(pada hemat saya).

    ReplyDelete

Sila berhati-hati ketika memberikan komen. Pihak admin tidak bertanggungjawab atas komen-komen yang disiarkan. Admin juga berhak memadam komen-komen yang dianggap keterlaluan.