Datuk, hentilah beri amaran, guna saja ISA!

Surau disimbah cat merah dan dilempar botol arak oleh anasir yang cuba mahu mencetuskan huru-hara dan perselisihan agama. Tetapi Menteri Dalam Negeri hanya melontarkan amaran yang "sangat keras". Persoalannya, sampai bila amaran demi amaran mahu diberikan, Datuk?

Datuk, inilah masanya kerajaan boleh gunakan kuasa ISA kerana teramat jelas mereka yang terlibat dalam anasir ini cuba memperok-perandakan negara berbilang bangsa, kaum dan agama ini. Apa motif mereka selain mahu mencetuskan kemarahan umat Islam yang akhirnya timbul perbalahan antara agama. Jangan hanya melihat ISA perlu digunakan apabila ia libatkan kumpulan anasir luar seperti JI & Al-Qaeda semata-mata, walhal anasir-anasir bilis seperti ini juga amat berbahaya.

Apabila ada masjid disimbah cat merah dan dilempar botol arak atau kepala babi, sudah pasti penduduk Islam menuding jari ke arah rakan-rakan yang bukan beragama Islam. Hasilnya, mereka pula bertindak membakar gereja, merosakkan kuil. Kesudahannya, orang Islam berparang dengan bukan Islam. 

Datuk, perkara ini bukan main-main. Ia hal yang amat sensitif dan serius. Jangan hanya sekadar melontarkan amaran sebaliknya heret mereka yang terlibat ke Kem Kemunting sebagai ganjarannya. Apakah Datuk takut untuk menggunakan ISA? Apakah Datuk takut kepada Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Karpal Singh atau pendemo-pendemo anti-ISA?

Datuk, ingat Malaysia pernah mengalami Zaman Darurat. Jangan sampai keadaan serupa berulang lagi hanya kerana ketidak-tegasan Datuk. Kelak nanti bukan sahaja Datuk, tetapi anak cucu Datuk juga akan menyesal kerana Datuk gagal bertindak menangani masalah melibatkan kaum dan agama.

Jika benar Datuk merasa takut untuk menggunakan ISA terhadap mereka, lebih baik Datuk memaklumkan kepada PM supaya Datuk ditukarkan ke kementerian yang lebih ringan dan bukannya sebagai Menteri Dalam Negeri yang amat berat untuk ditanggung dan diurus oleh Datuk. Biarlah PM membuat perubahan dalam kabinet dengan segera agak ia tidak sampai terlambat.

Datuk, masa depan anak cucu saya, Datuk dan seluruh rakyat Malaysia tak kira Melayu, India, Cina, Serani, baik orang Pas, BN, DAP, UMNO, Gerakan, dll, kini di tangan Datuk. Andai Datuk gagal menangani masalah konflik libatkan kaum dan agama ini dan andai ia sampai mencetuskan pertumpahan darah sehingga mengorbankan banyak nyawa, dan andai Peristiwa 13 Mei berulang, Datuk yang akan dipersalahkan.

Jadi Datuk, bertindaklah segera. Hentikanlah memberi amaran....!

p/s: Datuk, seruan ini bukan hanya untuk kes surau disimbah cat sahaja tetapi apa sahaja perlakuan, anasir atau seruan yang boleh mencetuskan ketegangan kaum, tanpa mengira bangsa dan parti.

Post a Comment

7 Comments

 1. Patut ditukarkan ke Jabatan Pertanian, jaga kerbau dan lembu saja sebab nak jaga Melayu pun tak termampu.

  ReplyDelete
 2. Balasan Resmi daripada Menteri Amaran Dalam Negeri

  " I tak kisah!!. I boleh fly oversea.... "

  Pukimak Datuk Seri Hishamuddin ni.. tak boleh nak buat apa sebab

  1. Kalau dia laksanakan ISA, dan dia tahu Malaysia akan terlepas. Dia tidak mahu kehidupannya di Amerika akan terjejas. Ini akan menjadi kayu ukur kepada US untuk melayan mereka kelak. Sejarah membuktikan ramai pengkhianat negara yang apabila berada didalam buangan akan mengalami masaalah membelanjakan timbunan harta akibat daripada sejarah silam yang tidak demokratik atau tidak friendly kepada "rakyat".
  2. Pukimak pukimak didalam UMNO dan PKR sekarang ni adalah cheer dancers kepada US.Mereka adalah hasil didikan BARAT, dan mereka perlu membuktikan kepada US bahawa mereka melakukan terbaik untuk menyamai demokrasi US.LAgipun brake kat tangan Najib!!

  Akhirnya, jelas mereka adalah PENGKHINAT bangsa Melayu. So switch OFF UMNO and TURN ON PERKASA >> our ultimate CHOICE :) and make Che Det our Premier once AGAIN!!!!

  Long Live Che Det!!!

  ReplyDelete
 3. BOLEH JALANLAH HISHAMUDIN LEMBIK TU,
  NANTI KITA LONTAR TAHI KEPEJABAT DIA,BARU DIA TAHU ATAU SIMBAHCAT MERAH DAN BOTOL ARAK.KEMUDIAN KITA
  LONTAR LAGI DENGAN NAJIS LEMBU,

  MENTERI MACAM INILAH YANG JADI KEBENCIAN RAKYAT,DIA LUPA RAKYAT PILIH DIA UNTUK MENJAGA MALAYSIA TAPI DIA BUAT TAK TAHU SAJA,

  SAYA SYORKAN TUBUH SATU LAGI KEMENTERIAN BARU ...KEMENTERIAN AMARAN KERAS.

  ReplyDelete
 4. Wake Up: Hisham ni jaga kementerian mana pun tak menjadi. Elok tak payah masuk politik. Duduk rumah habiskan duit tinggalan bapak dah lah.
  Pakteh Adam: Tak baik maki hamun orang bulan puasa ni. Pakteh tak puasa ke? Sia2 je pahala puasa pakteh dapat kat orang yang pakteh maki.
  Mariana: Lembu tak boleh sebut apa lagi tahi lembu. Nanti ada kawan2 dr kaum lain kata kita hina mereka...

  ReplyDelete
 5. Anonymous26/8/10 14:31

  Parents of teens apologise over 'surau' incident...

  Nanti dia cakap..nah dah diorang minta maaf dah dan AJK SURAU MELAYU ISLAM pun dah maafkan..tak payah panjang-panjang kan isu.. lagi pun Penduduk di situ dah pun kena SOGOK dengan Majlis Berbuka pUasa tajaan MCA..

  ReplyDelete
 6. MTB,

  Pahala posa tu tuk sendiri!! Takpalah korbankan pahala posa untuk kebaikan semua. Orang alim kata iman paling lemah, komen dalam hati... (nak buat kat macam LGE... bagi pelempang kat hishamudin tak boleh!!... nanti dah GUARANTEE masuk penjara)... so pakteh ada sikit lebih lah agaknya... maki!!! Lagipun n.ajis kata okay!!

  ReplyDelete
 7. zaharah: meh sama2 kita teka apa akan jadi kpd suspek selepas mak bapak mrk minta maaf. a) mrk dibebaskan b) mrk didakwa
  Pakeh adam: Ikut pakteh lah... tp jangan sampai aku pun ikut sama masuk lokap gara2 komen pakteh!

  ReplyDelete

Sila berhati-hati ketika memberikan komen. Pihak admin tidak bertanggungjawab atas komen-komen yang disiarkan. Admin juga berhak memadam komen-komen yang dianggap keterlaluan.