Ku Li bukan calon BN di Galas...

Tengku Razaleigh Hamzah tidak akan mencalonkan dirinya sebagai wakil BN pada PRK di Galas. Sebagai Pengarah Pilihan Raya bagi BN di Galas dan Ketua UMNO Bahagian Gua Musang, Ku Li tidak sekali-kali meletakkan dirinya sendiri sebagai calon. Tidak mungkin!

Seorang orang kuat Ku Li memaklumkan kepada aku bahawa Ku Li tidak ada dalam senarai nama yang akan diberikan kepada Najib untuk dipertimbang sebagai calon BN di Galas walaupun banyak pihak di kalangan UMNO termasuk Muhyiddin membayangkan Ku Li akan bertanding di sana. Sebaliknya Ku Li akan memberikan nama-nama lain yang dipercayai mempunyai keupayaan untuk BN merampas kembali Galas, satu-satunya kerusi DUN dalam Parlimen Gua Musang yang jatuh ke tangan Pas pada PRU-12 lalu.

Walaupun orang kuat Ku Li itu tidak dapat menyenaraikan nama-nama yang mungkin diserahkan kepada Najib, tapi ia membayangkan mereka semua adalah orang yang dipercayai oleh Ku Li dan Najib pula dikatakan tidak akan "mencantas" calon yang telah dipilih oleh Ku Li memandangkan Gua Musang dan Galas merupakan jajahan "dalam tangan" Ku Li dan beliau arif benar tentang kedua-dua kawasan ini.

Jika benar keputusan Ku Li ini,  ia sudah pasti memberi nafas lega kepada Nik Aziz dan pemimpin Pas Kelantan yang awal-awal lagi membayangkan Galas akan jatuh ke tangan BN pada PRK nanti terutama jika Ku Li bertanding. Pun begitu, kegusaran itu tetap menjelma selepas Ku Li secara rasmi bertindak sebagai ketua jentera BN di Galas.

Tidak hairanlah sekarang ini para jentera perang saraf Pas termasuk kalangan bloggernya tidak henti-henti membuat serangan terhadap UMNO konon Ku Li sebagai pemimpin "buangan" UMNO yang kini dipungut kembali semata-mata untuk menang di Galas. Inilah bukti kebimbangan Pas terhadap pengaruh Ku Li di Galas.

Post a Comment

0 Comments