Melayu, Islam tercicir dari pavilion Malaysia di Expo Shanghai?

Dr. Maza mempersoalkan bagaimana Melayu dan Islam Malaysia tercicir daripada dipamerkan di pavilion Malaysia pada Expo Shanghai 2010, iaitu salah satu ekspo terbesar di dunia yang berlangsung baru-baru ini. 

Beliau yang turut menghadiri ekspo tersebut atas tiket VVIP begitu kecewa apabila perihal orang Melayu, iaitu kaum terbesar menghuni Malaysia dan agama Islam yang juga agama rasmi Malaysia tidak dipaparkan di pavilion Malaysia di ekspo tersebut. Sebaliknya ia lebih mengutamakan bangunan gereja, seni budaya Hindu dan keturunan peranakan Cina (baba-nyonya).

Baca pandangan beliau di sini!

Kalau benarlah dakwaan Dr. Maza ini, alangkah malangnya nasib Melayu dan umat Islam di Malaysia kerana mereka dicicirkan oleh agensi kerajaan Malaysia yang menguruskan pameran di ekspo tersebut.

Apakah hal-hal seperti ini berlaku kerana Menteri Pelancongan seorang bukan Melayu dan Islam? Atau pegawai yang menguruskan bahan pameran (bahagian promosi pelancongan/PR) juga bukan Melayu dan Islam? Atau mereka seorang Melayu dan Islam tetapi lemah dalam pengurusan bahan pameran atau ini sahaja bahan yang mereka ada?

Inikah yang difahamkan oleh Menteri Pelancongan dan para pegawai di kementerian itu mengenai 1Malaysia? Oh alangkah malangnya nasib Melayu dan Islam di bumi sendiri!

Post a Comment

1 Comments

  1. memangpun melayu hendak dilupuskan dgn agenda yg terancang, cuma melayu bodoh itulah juga yg menjadi dalangnya...................

    ReplyDelete

Sila berhati-hati ketika memberikan komen. Pihak admin tidak bertanggungjawab atas komen-komen yang disiarkan. Admin juga berhak memadam komen-komen yang dianggap keterlaluan.