Fatwa haram sokong DAP bernilai RM2 juta?

Tok Guru Abdullah Sa'aman menerima replika cek RM2 juta untuk pembangunan Pondok Geting daripada Dt Mustapa Mohamad malam tadi.
Heboh di kalangan puak-puak Pas bila kerajaan BN memberi sumbangan sebanyak RM2 juta kepada Pondok Geting, Kelantan. Puak-puak Pas mula menyerang Tok Guru Abdullah Sa'amah dengan pelbagai gelaran termasuk fatwa RM2 juta sebab Abdullah sebelum ini keluarkan fatwa haram sesiapa yang sokong dan undi DAP.

Selang seminggu kenyataan itu dibuat, Abdullah terima cek bernilai RM2 juta daripada Tok Pa semalam sebagai bantuan daripada kerajaan untuk pembangunan pondok tersebut seperti yang dijanjikan oleh TS Muhyiddin Yassin sebelum ini.

Wah... Nampaknya Pas ada modal nak kaunter balik isu undi DAP berdosa yang dikeluarkan beberapa ulama di luar politik kepartian. Depa duk pukul canang "rupa-rupannya nakkan RM2 juta, maka fatwa dianggap songsang, loklaq, mengarut itu dikeluarkan." Hemmm...

Dalam hal ini aku tak mahu kata apa-apa. Cuma rasanya kalau nak beri sumbangan pun, elok tunggu lama sikit. Bukan seminggu selepas keluarkan pengasas pondok Geting keluar fatwa "menyerang" pembangkang, terus kerajaan beri bantuan. Kan dah kena main dik puak-puak Pas yang dari dulu memang tak boleh terima ulama sokong UMNO.

Memanglah Muhyiddin dah lama berjanji untuk beri bantuan tersebut tapi tunggulah isunya dah reda kalau nak serah bantuan. Bukan seminggu selepas Tok Guru Abdullah Sa'aman keluarkan kenyataan hentam DAP dan Pas. Kan dah kena main dik puak-puak Pas.


Puak Pas memang tengah cari modal nak kaunter balik isu sokong DAP haram ni sebab isu tersebut memang mengganggu gugat keyakinan penyokong Pas terhadap parti itu. Jadi mereka kena cari akal nak kontrol penyokong mereka agar tidak terpengaruh dengan isu yang dimainkan itu.

Post a Comment

0 Comments