Kecoh kat Illinois bila bendera AS diganti Jalur Gemilang (Update)


Bendera AS (kiri) digantikan dengan Jalur Gemilang.... Hee!

Wah... Marah benar penduduk Northfield, Illinois Amerika Syarikat apabila mereka ternampak bendera Malaysia berkibar di luar sebuah dewan di Clarkson Park. Mereka tertanya-tanya sejak bila Northfield ni jadi sebahagian negara Malaysia? Heee... (Baca selanjutnya di sini!)

Hee... Kalau puak-puak penyokong Bersih duk sibuk nak gantikan Jalur Gemilang dengan Sang Saka Malaya, kat Amerika sana orang Malaysia dah berjaya "gantikan" bendera AS dengan Jalur Gemilang. Hehe.. Kau ada?

Aku percaya bendera Malaysia itu dikibarkan di Clarkson Park untuk sementara sahaja kerana pada hari tersebut mungkin berlangsung sambutan Hari Kemerdekaan negara ke-55 bersama jamuan hari raya Aidilfitri. Ia dipercayai dianjurkan rakyat dan para pelajar Malaysia yang ada di Illinois, AS. Mereka tidak bermaksud untuk "menghina" bendera AS dengan menggantikannya dengan Jalur Gemilang. Tidak tuuu...

Tapi kalau ada student atau rakyat Malaysia di Illinois yang hadir majlis tersebut dan membaca blog aku, bolehlah memberikan penjelasan apa yang berlaku sehingga Jalur Gemilang boleh berkibar di Clarkson Park sehingga membuatkan penduduk Northfield tersinggung.

Ada tak?

INI KISAH SEBENAR...

Betullah ada majlis sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia di Clarkson Park dan bendera Malaysia dinaikkan sementara ketika kira-kira 100 rakyat Malaysia di Illinios menyanyikan lagu Negaraku. Selepas itu Jalur Gemilang  diturunkan semula dan digantikan balik dengan bendera AS. Majlis anjuran Persatuan Anak-anak Malaysia di Illinois.

Ketuanya, Dr. Roslan Jamaluddin sudah memohon maaf berhubung insiden tersebut dan menyatakan tiada niat untuk menghina mana-mana pihak. Pegawai daerah Northfield pula menyatakan mengibarkan bendera negara asing di Clarkson Park adalah melanggar peraturan tetapi dia percaya wujud salah faham oleh persatuan terbabit. (Baca selanjutnya di sini...)

Catat Komen

0 Ulasan