Bila Tony Pua(ka) kata Tun Mahathir nyanyuk...

Tiada pemimpin di dunia yang terfikir nak adakan kawasan pembangunan multimedia selain Dr Mahathir...

Ada pepatah kata, sekali kita burukkan orang, 10 kali orang burukkan kita balik. Begitulah dengan Tony Pua(ka). Sekali dia kata Tun Dr Mahathir nyanyuk rupa-rupanya dia 10 kali lebih nyanyuk walaupun umur masih muda berbanding Tun.

Ops... tang mana si Tony Pua(ka) ini nyanyuk?

Dia nyanyuk sebab tak sedar kalau bukan kerana Tun mencetuskan idea penubuhan MSC di Malaysia, Tony tentu masih "merempat" di Singapura selepas usaha untuk menjadi ahli politik di negara itu tidak diterima. Sebab MSC-lah Tony "pulang" ke Malaysia dan menubuhkan syarikat IT, Cyber Village yang kemudian memperoleh keistimewaan-keistimewaan sebagai syarikat berstatus MSC. Siapa yang cetuskan semua itu kalau bukan Tun Dr Mahathir?

Bahkan kalau bukan kerana MSC yang diilhamkan oleh orang tua nyanyuk itu, syarikat Tony Pua(ka) itu tidak mungkin boleh tersenarai di Bursa Singapura dan kemudian berkembang maju. Maklum pada masa itu tiada siapa pemimpin di dunia mampu terfikir untuk menubuhkan satu kawasan pembangunan teknologi ICT seperti Silicon Valley di AS, melainkan Tun.  Malahan Lim Kuan Yew yang menjadi idola pemimpin-pemimpin DAP pun tidak pernah terfikir seperti apa yang difikirkan Tun. Lalu siapa yang nyanyuk?

Inilah antara Cina-cina puaka yang tak sedar diri dan tak sedar diuntung. Tanpa buah tangan Tun yang dia gelar nyanyuk itu, aku ingat sampai sekarang dia masih merempat di Singapura menanti belas simpati Lim Kuan Yew mengambil dia sebagai wakil rakyat di negara sekecil itu.

Ptuih... kau memang puaka!

Tony Pua ketika berusia 18 tahun di Raffles Junior College, Singapura pada tahun 1990. Tak ada Tun Mahathir, dia mungkin masih merempat di Singapura!

Post a Comment

0 Comments