Pemimpin Pas Terengganu larikan anak dara orang ke Siam?

Seorang kawan lama aku beritahu ada seorang pemimpin Pas Terengganu telah dinasihatkan berundur kerana membawa lari anak dara orang untuk berkahwin di Thailand. Kawan aku tu memang totok Pas sebab arwah bapanya juga seorang pejuang Pas sejati di daerah Dungun.

Katanya tindakan pemimpin Pas tersebut tidak disenangi oleh para pemimpin dan penyokong Pas di negeri itu tetapi mereka mengambil sikap berdiam diri kerana mengikut kaedah Islam -- tidak boleh mendedahkan dan menabur cerita keaiban pemimpin Pas lain (kalau pemimpin UMNO tak apa gamaknya... heee). Katanya kalau nak tabur cerita pasal pemimpin ini, tujuh hari tujuh malam pun tidak habis-habisnya... Ish ish ish...

Aku tak pasti bila peristiwa ini berlaku tapi kawan aku baru memaklumkan hal ini beberapa hari lepas. Mungkin ada kaitan dengan cerita ini?

Kawan aku itu mengakui bukan semua pemimpin Pas istiqamah dengan Islam sebaliknya ramai yang mengejar kemewahan dan kebendaan dengan bertopengkan Islam. Tetapi sebab berpegang kepada kaedah "tidak boleh mendedahkan keaiban orang" seperti termaktub dalam ajaran Islam, maka semua perlakuan pemimpin sedemikian dibiarkan oleh pempimpin dan penyokong Pas lain.


Atas sebab itu jugalah gamaknya para pemimpin Pas termasuk para ulama dalam Majlis Ulama Pas berdiam diri dengan kenyataan Nurul Izzah yang menyokong orang Melayu bebas memilih agamanya. Tapi akan lantang terpekik terlolong kalau kena  batang hidung orang UMNO.

Tak gitu kawan??

Catat Komen

0 Ulasan