Rahman Bakar pernah buktikan Marang bukan kubu kuat Pas!

Rahman Bakar (tengah) yang tumbangkan Hadi Awang pada PTU-11
digugurkan Pak Lah pada PRU-12...
Hahaha... Anwar Ibrahim lupa gamaknya kalau Parlimen Marang bukanlah kubu kuat Pas apatah lagi Hadi Awang. Bila papa hebat ini mencabar Najib supatya bertanding di Parlimen Marang, aku percaya Anwar tidak tengok sejarah PRU-11 pada 2004 lalu.

Pada pilihan raya umum tersebut, BN berjaya merampas kembali Terengganu dari tangan Pas dan Hadi sendiri tewas di tangan Rahman Bakar di kerusi Parlimen dan hanya menang dengan majoriti 1,435 undi sahaja di kerusi DUN Ru Rendang menentang calon BN/UMNO Tengku Zainuddin Tengku Zahid.

Dan bila Anwar cabar Najib unutuk bertanding di Marang, jelas Anwar sebenarnya buta tentang situasi politik di Terengganu khususnya di Marang. Sebabnya, kalau seorang pemimpin seperti Rahman Bakar boleh menang di Marang, aku yakin dan pasti Najib sudah tentu tidak mempunyai sebarang masalah untuk menang di kerusi tersebut.

Lebih parah bila Anwar memperkirakan Hadi Awang akan menang jika bertanding di Pekan nyata satu kesilapan besar. Sebabnya selain orang luar, Hadi juga bukanlah sesiapa pun melainkan pemimpin pak turut yang sanggup menggadaikan agama semata-mata mahu mengejar Putrajaya.

Sudah pastilah pemimpin seperti ini akan ditolak mentah-mentah oleh orang Pekan. Tapi soalannya, berani ke Hadi nak bertanding di Pekan? Nak bertanding di luar Marang pun takut inikan pula mahu menyerah tengkok kat Pekan.


Pesan aku, Anwar tak usahlah buat kenyataan-kenyataan tolol seperti ini sebab dia sememangnya tahu bukan budaya dalam UMNO meletakkan calon-calon luar bertanding dalam pilihan raya. Sejak sekian lama UMNO sering kali mempertaruhkan calon tempatan untuk mewakili pengundi kawasan mereka.

Tak tahulah masa zaman dia jadi Timbalan Presiden UMNO dulu. Aku dengar ramai calon-calon tempatan dicantas kerana nak letak calon-calon kroninya. Begitu juga zaman Pak Lah. Tapi Najib sendiri sudah menjanjikan bahawa beliau akan mengutakan calon tempatan.

Daripada duk sibuk cabar mencabar pasal PRU-13, bukankah lebih baik para pemimpin rakyat (baik kerajaan mahupun pembangkang) pergi bantu mangsa banjir di Johor, Perak, Selangor dan Melaka nun.

Post a Comment

0 Comments