Pelik! Kenapa LKS & LGE beriya-iya pertahan The New Villages?

Pelik! Kenapa Lim Kit Siang anak beranak beriya-iya benar duk pertahan filem The New Villages? Dan kenapa dua Cinabeng ini jugaklah yang bermati-matian protes filem Tanda Putra? Apakah ia bermakna semangat komunisme masih menebal dalam otak fikiran, hati dan jiwa kedua-dua beranak ini?

Umum mengetahui LKS terlibat secara langsung dalam Peristiwa 13 Mei, iaitu rusuhan kaum terbesar di Malaya sejurus pilihan raya umum pada 1969. Dalam filem Tanda Putra ada digambarkan peristiwa berkenaan. Dan atas sebab itulah LKS beriya-iya benar mahu filem arahan Shuhaimi Baba ini tidak ditayangkan. Agaknya takut generasi muda sekarang sedar bahawa Cinabeng-cinabeng inilah dahulunya duk "sembelih" Melayu dan halau orang Melayu dari Kuala Lumpur.


Tapi peliknya, sekarang ini LKS dan LGE beriya-iya pula mempertahankan filem TNV. Apa istimewa sangat filem ini sehinggakan kedua-dua beranak Cinabeng ini mempertahankannya? Apakah ia membenarkan dakwaan sebelum ini bahawa filem itu mempunyai secara halus mengangkat komunis sebagai pejuang negara?

Mereka mendakwa UMNO dan Utusan cepat menjatuhkan "hukuman" terhadap filem TNV tanpa melihat secara keseluruhan filem tersebut. Tapi yang peliknya mereka juga yang bermati-matian menghentam Tanda Putra dan mendesak mengharamkan filem tersebut walaupun filem itu belum ditayangkan dan mereka sendiri belum menontonnya waima thriller sekali pun. Inilah double standard yang diamalkan puak-puak pembangkang baik DAP, PKR mahupun Pas.

Apa sekali pun jalan cerita TNV, jelas motifnya secara tersirat adalah untuk mengangkat komunis sebagai hero Malaya manakala askar Melayu pula sebagai pengkhianat. Banyak hidden agenda dalam TNV yang kalau dikaji mendalam boleh memudaratkan otak pemikiran anak-anak muda kita.

Sekarang ini ada anak muda Melayu, Islam yang taksub dengan puak-puak ini turut menyanjung tinggi komunis. Bahkan pemimpin Syiah Pas, Mat Sabu sendiri mengangkat komunis "Mat Indera" sebagai pejuang Melayu sedangkan semua tahu, mamat ini adalah pengkhianat bangsa dalam peristiwa Bukit Kepong.

Post a Comment

0 Comments