Peniaga Low Yat gantung ayat Quran tarik pelanggan Melayu? (Update!)

DIKEMAS KINI:
Seorang sahabat yang baru ke Low Yat sebentar tadi memaklumkan gantungan ayat Quran seperti dikatakan itu tidak kelihatan di semua premis. Ada kemungkinan sudah diturunkan. Terima kasih sahabat atas info.

Gambar ini tiada kena mengena dengan tajuk atau isi kandungan. Sekadar hiasan saja!

POS ASAL:
Pendedahan oleh Ustaz Ridhuan Tee dalam blognya mengejutkan. Dikatakan para peniaga Cina di Low Yat sanggup menggantung ayat-ayat suci Al Quran di premis masing-masing semata-mata untuk menarik semula pelanggan Melayu.

Ustaz ini berkata, dia mengetahui perkara itu selepas diadu oleh pihak penguatkuasa yang mahukan beliau berbuat sesuatu kerana penguasa berkenaan merasakan para peniaga Cina di Low Yat telah mempersendakan kesucian Al Quran dan Islam keseluruhannya.
Saya mendapat panggilan daripada penguasa Pihak Berkuasa Tempatan, meminta perara ini diketengahkan kerana mereka tidak ada kuasa untuk mengambil tindakan. Penguasa tersebut marah kerana mereka mempermainkan kalimah suci untuk mendapat keuntungan.

Malah, kedudukan syarikat (kedai) mereka juga telah disemak dengan SSM. Tuan punya memang bukan Melayu, termasuk pekerjanya. Jadi, atas alasan apa kalimah suci ini digunakan? - Ridhuan Tee

Kalau benarlah apa yang dikatakan oleh Ustaz Ridhuan ini nampaknya kempen boikot Low Yat sangat berkesan. Benarlah bahawa kuasa pengguna itu sangat besar cuma selama ini kita tidak menggunakannya. Setiap kali kita berdepan dengan para peniaga yang tamak, kita asyik menyalahkan kerajaan.

Soal menggantung ayat-ayat Quran oleh peniaga ini pun satu hal. Rupanya para peniaga amat bergantung kepada orang Melayu dan Islam selaku kaum majoriti di negara ini. Tanpa sokongan pelanggan Melayu/Islam, seorang peniaga boleh bungkus. Itulah berlaku di Low Yat.

Aku yakin kalaulah kempen "beli barangan buatan/peniaga Islam" aku ingat kaum Cina tidak boleh menguasai perniagaan dan kekayaan negara seperti ini. Maklum selama ini mereka menjadi kaya raya kerana dasar kerajaan yang adil dan saksama kepada mereka ditokok sikap orang Melayu yang tidak kisah soal siapa peniaga atau produk mana, asalkan halal.

Berbeza dengan peniaga kaum Cina yang bersikap double-standard dengan para pelanggan. Perkara ini bukan baru dan aku rasa semua orang dah tau iaitu peniaga Cina akan menawarkan harga jauh lebih murah kepada pelanggan sesama bangsanya tetapi memberikan harga yang lebih tinggi kepada pelanggan bukan kaum mereka.

Sebab itulah para peniaga Melayu susah nak bersaing dengan mereka sebab harga yang dikenakan pemborong dan pembekal (yang dimonopoli oleh kaum Cina) menawarkan harga lebih tinggi berbanding peniaga Cina. Sebab itulah kadang kala kedai ubat Cina boleh jual susu bayi jauh lebih murah daripada pasar raya. Walhal mereka bukannya ada rangkaian perniagaan yang banyak pun.

Jadi apabila Ismail Sabri mencadangkan nak buka Low Yat 2 di Plaza Mara aku memang sokong sangat-sangat. Sepatutnya dah buah 10 tahun dulu. Tapi tak apalah, biar lambat daripada tak buat langsung. Namun aku harap Mara janganlah bagi nama "Low Yat" sebab tidak sesuai langsung dengan kedudukannya. Berilah nama lain yang bercirikan Melayu dan Islam.

Bak kata Ustaz Ridhuan nama "Sakitnya Tuh Disini" pun tak apa!

Post a Comment

0 Comments