PM duk syok sendiri.... DAP duk syok Putrajaya

Kenyataan "Perdana Menteri hanya syok sendiri" bukan aku yang cakap. Tapi aku petik pandangan rakan blogger Helen Ang. Dalam pernyataan itu, dia menulis:
It is just a matter of where the numeral ‘1’ is placed. Najib places it in front – 1Malaysia. The DAP puts it at the back – Malaysian 1st.

From the results of GE12 and GE13, it’s evident the DAP back-end ‘one’ doctrine has won the day. The aggressive evangelical party is simply better at indoctrination, that’s all. Najib’s people – who were themselves lukewarm to his front-end ‘one’ sales pitch – had been too tidak apa to carry out the requisite brainwashing.

But then again, BN has never been and can never be as vicious and sneaky as the DAP.

So just accept that BN lost the Battle of Public Perception already. The Chinese tsunami on 5 May 2013 sent a loud and clear message that the social contract drafted by the Tunku-Cheng Lock Alliance was being torn up and thrown into the rubbish bin.
Aku cukup bersetuju dengan pandangan Helen. Baca pandangan penuh Helen mengenai isu ini di sini...

Ya, sepatut UMNO/BN perlu bimbang dan takut adalah gerakan yang dilakukan oleh pihak pembangkang yang dikepalai oleh DAP. Mereka telah berjaya menarik 160,000 pengundi baru dan sudah tentu majoritinya akan memberi undi kepada pembangkang, khususnya DAP.

MCA sudah hilang pengaruh dalam kalangan orang CIna. DAP semakin mendapat kepercayaan. MIC bergaduh berebut jawatan tidak kunjung selesai. Lain-lain parti komponen BN tidak mempunyai pengaruh besar.

Hanya UMNO yang menjadi tunjang kepada BN untuk mempertahankan Putrajaya daripada jatuh ke tangan parti yang didominasi oleh kaum Cina. DAP boleh kata mereka parti pelbagai kaum tapi kaum-kaum lain yang menyertai DAP hanya dijadikan tempelan sahaja. Bukti-bukti sudah jelas dan nyata.

Sepatutnya UMNO/BN membuat persiapan untuk menghadapi PRU-14. Betul kata Ahmad Maslan, esok belum PRU-14. Tapi pembangkang sudah menyusun langkah sejak hari pertama selepas PRU-13. Dan sehingga hari ini gerakan mereka tidak pernah berhenti. Antara langkah diambil, memindahkan pengundi daripada kawasan yang sudah mereka kuasai ke kawasan yang disasarkan.

Pembinaan rumah-rumah dan kondo-kondo mewah di kawasan-kawasan yang disasar (sebahagian strategi mereka dengan bantuan pemaju perumahan) meningkatkan lagi aktiviti pemindahan pengundi khususnya kaum Cina. Pihak berkuasa tempatan yang dikepalai oleh orang Melayu pula (tanpa berfikir soal geopolitik) meluluskan semua projek perumahan yang dicadang.

Pembinaan rumah-rumah dan apartimen mewah di kawasan majoriti Melayu memudahkan usaha memindahkan pengundi bukan Melayu ke kawasan berkenaan. - Gambar hiasan

Hasilnya kawasan yang dahulunya majoriti pengundi Melayu sudah bertukar menjadi minoriti akibat perpindahan beramai-ramai pengundi bukan Melayu yang majoriti memberi undi kepada pembangkang. Banyak contoh dapat dilihat. Kekalahan Ali Rustam merupakan contoh paling jelas.

Jadi dalam situasi politik sekarang, UMNO tidak ada pilihan lain untuk mempertahankan Putrajaya melainkan menjadikan Pas sebagai rakan sekutu. Sokongan orang Melayu/Islam terhadap Pas masih kukuh. UMNO dan Pas perlu duduk berbincang untuk memikirkan strategi bagi memastikan Putrajaya tidak jatuh ke tangan parti yang didominasi kaum lain.

Suka atau tidak itu yang perlu dilakukan. Sekali negara jatuh ke tangan kaum lain, aku yakin dan percaya selamanya ia akan kekal sedemikian. Dan Melayu akan senasib dengan Melayu Champa, rakyat Palestin atau bangsa Rohingya yang merempat di tanah air sendiri.

Post a Comment

0 Comments