Orang Terengganu sebar Islam sehingga ke Bali. Jom baca!

Batu bersurat bukti bertapaknya Melayu dan Islam di Bali, Indonesia.
Belek-belek website sana sini aku terbaca satu kisah yang menarik dalam portal berita www.mymetropost.com  mengenai ulama asal Terengganu yang mengembangkan syiar Islam sehingga ke pulau Bali, Indonesia.

Antara laporan itu dinyatakan:

"JIKA menyebut nama “terengganu” rata-rata penduduk Loloan di Jembrana, Bali, Indonesia mengetahuinya sebagai satu nama di Malaysia. 

Hal ini kerana sebahagian daripada penduduk kampung tersebut dikatakan berketurunan seorang anak muda dari Terengganu yang datang dan menetap di kampung tersebut pada abad ke-18 lalu. Pemuda tersebut, Muhammad Ya’qub dikatakan telah berkahwin dengan penduduk Melayu tempatan.

Menurut buku Sejarah Masuknya Islam di Bali II tulisan I Wayan Reken,  Muhammad Ya’qub datang ke Jembrana bersama rombongan Syarif Abdullah Yahya al-Qadri, seorang pembesar dari Pontianak, Kalimantan pada tahun 1799.  Turut bersama dalam rombongan tersebut ialah orang Bugis, Melayu dan Arab."


Jomlah orang Terengganu baca kisah ini. Menarik untuk dikongsi dan dibuat kajian mendalam.

Khabarnya penulis ini buat kajian sendiri dan sanggup ke Bali untuk membongkar kebenaran tentang wujudnya perkampungan orang Terengganu di Pulau Dewata itu.

Aku ingat media arus perdana pun tak ada yang sudi membuat kajian sedemikian. Jauh sekali dari pihak universiti tempatan.

Catat Komen

0 Ulasan